image image

Achtergrond

Mijn eerste paardrijles was absoluut geen succes. Als negenjarige kwam ik terecht in een groep van zo’n 15 kinderen op een paard van 1m70 en een echte “ouderwetse” instructeur. Mij werd niets verteld over hoe je moest zitten, lichtrijden, de teugels vasthouden enzovoorts. Na een uur lang te hebben “gestuiterd” op dat enorme paard en aan het einde van de les nog een val, was ik de volgende dag bont en blauw. Gelukkig had ik na deze eerste kennismaking toch nog niet genoeg van de “paardenwereld” en ben ik verder gegaan……

Al mijn vrije uren bracht ik tussen (en op) de paarden door op een manege en ook reed ik paarden van verschillende eigenaren. Jarenlang heb ik op een manegepony dressuur en spring wedstrijden gestart en ook begeleidde ik in de zomervakanties ponykampen en trektochten.

In 1998 kwam een droom uit: mijn eerste eigen paard, Goofy. 5 jaar later, als maatje voor Goof, kwam Schweppes. Dankzij deze paarden heb ik erg veel kunnen leren en kreeg ik de kans een mooie weg te bewandelen op zoek naar andere, vriendelijkere manieren van training, omgang en verzorging van paarden.

De eerste stap in een ‘andere’ richting kwam dankzij Schweppes. Hij was al een jaar “niet helemaal zuiver” in zijn beweging en niemand, inclusief de dierenarts, zadelmaker, fysiotherapeut, hoefsmid en instructeur konden ons verder helpen. Via een goede vriendin kwam ik in contact met de rechtrichtende training van Antoine de Bodt. Hoewel het geen makkelijke weg was, met vooral in het begin veel weerstand van de mensen om mij heen, zijn we vanaf dat moment in een stroomversnelling geraakt en ging er een compleet nieuwe wereld voor ons open. Sindsdien zijn er al een hoop puzzelstukjes op hun plaats gevallen.

In 2006 woonde ik mijn eerste clinic Academische Rijkunst van Bent Branderup bij. Dit was een hele bijzondere ervaring en ik was gelijk geïnspireerd door de vriendelijke en ontspannen wijze waarop met de paarden getraind werd. Onder begeleiding van Angela Remie ben ik Goof op deze manier gaan trainen. Zij is altijd positief en zeer creatief in het bedenken van oplossingen. Met behulp van Angela en deze manier van trainen is Goof erg opgeknapt en is hij, ondanks alle blessures, een stuk sterker en soepeler geworden. En iedere dag leren we weer!

In 2008 kreeg ik de fantastische kans om drie maanden bij Bent Branderup in Denemarken stage te lopen en dagelijks lessen te volgen. Vol inspiratie ben ik na terugkomst van deze stage in 2009 gestart met het geven van lessen in het rechtrichten en de Academische Rijkunst. Inmiddels heb ik ook de opleiding tot Centered Riding Instructeur gevolgd (mei 2009) en ben ik gecertificeerd Freestyle Instructrice, opgeleid door Emiel Voest (juni 2010).

Maar mijn weg stopt niet hier, sterker nog, ik sta pas aan het begin!! Iedere dag leer ik weer van de paarden en mensen waarmee ik werk en ontwikkel ik mij met veel plezier verder. Voor 2011 staan weer een hoop nieuwe uitdagingen op het programma o.a een Centered Riding update, zitclinics met Thomas Nagel en Hannah Engstrom en lessen en trainingen bij Angela Remie, Marion van de Klundert en Bent Branderup.