image image

Schriktraining stal Zwetsloot

26 mei 2012 was een stralende dag voor de schrik en Obstakeltraining op Stal Zwetsloot. Na een voorstelronde en een kort stukje inleidende theorie zijn we met 12 enthousiaste mensen aan de slag gegaan met de paarden.

We zijn allereerst gestart met een aantal leid en volgoefeningen om vervolgens het uitdagende parcours door te gaan:

Schriktraining_2_vlag Schriktraining_vliegengordijn Schriktraining_Rookgordijn 

Alle 12 de combinaties hebben het parcours super doorlopen. We hadden zelfs een rookmachine en ook daar wisten de deelnemers hun paarden rustig langs en door te krijgen!

Al met al een hele geslaagde dag. Femke bedankt voor de organisatie en Stephanie voor de mooie foto's!

Centered Riding Update

Van 24 tot 27 april 2012 heb ik een Centered Riding instructeurs update gevolgd bij Deb Moynihan in Rucphen. Deze update werd georganiseerd door Margreet Bouwmeester van Alona.

Logo_Centered_ridingHet was een zeer geslaagde en gezellige week, met dank aan mijn collega Belinda Bonting van wie ik haar IJslandse merrie Brunka mocht lenen om mee te lessen!

Tijdens het werken met de 4 basics was het weer heel duidelijk hoeveel invloed je houding en zit op het paard kunnen hebben.

Tijdens de 4 daagse heb ik weer veel inspiratie opgedaan die ik natuurlijk in mijn lessen zal gebruiken! Ben je geinteresseerd in Centered Riding en wil je meer leren over hoe je je eigen zit en gevoel kan ontwikkelen om het rijden moeiteloos te maken en je paard te verbeteren? Neem dan Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. met mij op!

Aan het einde van deze update heb ik van Deb een aanbeveling gekregen voor level II. 

Schrik en obstakeltraining in Rijpwetering

Zaterdag 19 november heb ik een schrik en obstakel training gegeven in Rijpwetering. 

2011_11_Schriktr_RW_3_p   2011_11_schriktraining_RW_groep

Het was gelukkig prachtig weer: droog en zonnig en dat voor november!

 

In de ochtend zijn we gestart met theorie over:

  • het gedrag en de natuurlijke eigenschappen van het paard als prooidier, kuddedier en vluchtdier en alles wat hier bij komt kijken;
  • wijken voor druk, leervermogen van het paard en het geven en timen van de (juiste) hulpen;
  • leiderschap van de mens.

Na de theorie zijn we in twee groepen aan de slag gegaan met de basis grondwerkoefeningen, waar veel (herkenbare) punten uit de theorie weer terugkwamen. Het was mooi om te zien hoe de paarden tot rust kwamen naarmate de deelnemers steeds meer de controle namen over de looprichting en het tempo.

 

2011_11_Schriktraining_RW_A  2011_11_Schriktr_RW_K  2011_11_Schriktr_RW_Danielle

Op de foto's van links naar rechts Anoushka met Apollo, Kitty met Bonita en Danielle met Wilma. 

Toen de grondwerkoefeningen "droog" (zonder hindernissen) geoefend waren zijn de deelnemers met de paarden door het schrikparcours gegaan. Uiteindelijk hebben alle paarden alle hindernissen rustig kunnen nemen onder leiding van hun baasjes! Mooie resultaten, hopelijk kan iedereen de tips meenemen in het dagelijks werk.

Bianca bedankt voor de organisatie en Danielle voor het beschikbaar stellen van de locatie!

 

Workshop 9 juli op Stal Paradiso

De workshop op stal Paradiso was een groot succes. Na ontvangst van de deelnemers zijn we in de ochtend gestart met het theorie gedeelte over de natuurlijke scheefheid en anatomie van het paard, waarin o.a. de volgende onderwerpen aan bod kwamen:

Swep_voorhand 

Ieder paard loopt van nature op de voorhand, daardoor komt het ruitergewicht er ook nog eens op de voorhand bij, als we het paard niet correct trainen.

Lees meer...

9 juli: workshop rechtrichten & werk aan de hand in Noordwijk

Op 9 juli geef ik in Noordwijk op Stal Paradiso (Mirjam Rutten) een workshop rechtrichten en werk aan de hand.

Goof_travers

Lees meer...

Trailerladen: Corinto en Donna

Corinto_3  Donna_2

Vrijdag 29 april heb ik de paarden Corinto en Donna, samen met de eigenaren verhuisd naar hun zomerverblijf. Corinto is een Holsteiner ruin van 1.80 en Conny, de eigenaresse volgt al een tijd lessen in het rechtrichten en werk aan de hand. Corinto heeft niet zulke goede ervaringen gehad met de trailer bij de vorige eigenaar en gaat dus liever niet de trailer in. Ook Donna " de buurvrouw" van Corinto, een KWPN-er van 1.80 heeft negatieve ervaringen met de trailer en had al eens met de voorbenen op het dak van de trailer gezeten.

Lees meer...

3 tips/uitspraken van Hanna

  1. Als we net zoveel energie en tijd in onze eigen ontwikkeling zouden steken als in de training van ons paard hoeven we ons geen zorgen te maken dat het wel goed komt met het rijden. (Meestal ligt de focus vooral op het trainen van ons paard!)
  2. Zowel mens en paard moeten 50 % veranderen/verbeteren/investeren om uiteindelijk het doel te bereiken waarbij het paard 80% doet en de mens 20 %.
  3. Als iets niet lukt en je paard spanning opbouwt, bedenk dan dat je paard je probeert te vertellen dat je iets anders moet doen! Zie dit dus als positief: ruimte voor groei!

Zit clinic Hanna Engström

In het weekend van 14 en 15 januari heb ik een clinic van Hanna Engström bijgewoond. Hanna komt uit Zweden en is ridder in de Academische Rijkunst. Zij heeft zich gespecialiseerd in de zit van de ruiter. Vanwege een ongeluk heeft zij een tijd lang haar armen/handen amper kunnen gebruiken en moest ze zich echt verdiepen in de zit om haar paarden te kunnen rijden. Het was een heel inspirerend weekend, Hanna was erg positief ingesteld en wist al het negatieve om te draaien in het positieve en nieuwe ingangen te creëren voor de ruiters en paarden.

hannae_lit

Rijden op je zit...?

Natuurlijk wil iedereen (toch?) zoveel mogelijk op zijn zit rijden, maar eenmaal de teugels in de hand (we hebben nou eenmaal graag wat omhanden), doen we daar toch vaak te veel mee en vergeten we soms onze zit en de juiste volgorde van de hulpen:

1: gedachte: (denk eerst aan wat je wilt en visualiseer)
2: energie (gebruik van je centrum, aarden, gronden, ademhaling) 
3: zit (gebruik van zwaartepunt, zitbeenknobbels, bekken, bovenbenen)
4: been 
5: hand, als laatste dus!

Als we altijd deze volgorde aanhouden, gaat ons paard deze volgorde ook herkennen en kan je uiteindelijk 5 weglaten, 4 weglaten en dus alleen op hulpen 1 tot en met 3 rijden en misschien uiteindelijk wel alleen op 1!

Workshops Rechtrichten en werk aan de hand in Delfgauw

In 2011 worden weer een aantal (eendaagse) kennismakingsworkshops "Rechtrichten en werk aan de hand" georganiseerd:

Data: 24 april | 22 mei | 19 juni | van 12.30 tot 17.30

Programma: 
Afhankelijk van het aantal deelnemers starten we met 1 à 2 uur theorie over:  

• de natuurlijke scheefheid van je paard; 
• het hoe en waarom van het rechtrichten volgens de klassieke rijkunst; 
• de 1e stappen van het rechtrichten aan de hand.  

Vervolgens krijgen de praktijkdeelnemers privéles met hun eigen paard in de eerste stappen van het rechtrichten aan de hand, de theoriedeelnemers kijken mee.  

110306_Sofus  110306_workshop_boek  110306_Miriam_Kaptoom  110306_Travers_aan_de_hand

Voor wie en waarom?  
Voor iedere paardenbezitter die zijn paard gezond wil houden/blessures wil voorkomen en op een plezierige en harmonieuze manier zijn paard wil trainen. Ieder paard is van nature scheef en daarom is het belangrijk (ongeacht je discipline!) dat je de natuurlijke scheefheid kan herkennen bij je paard en weet hoe je hier mee om moet gaan.

Waar? 
Hofstede Oostrijk, Holistische Academie voor Mens en Paard, Zuideindseweg 39, Delfgauw  

Kosten
Praktijkdeelnemers (met paard, maximaal 6) € 60,-  theoriedeelnemers (zonder paard) € 30,- Prijzen zijn per workshop inclusief koffie, thee en versnaperingen, excl. kosten verblijf van paard in stal en/of paddock.

rechtsgebogen

 

Voor meer informatie of inschrijven: 
Wil je meedoen aan deze workshop of deze workshop op je eigen locatie organiseren? Stuur dan een e-mail naar:   Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.